Вплив гірничого виробництва на природне навколишнє середовище
21

игунів внутрішнього згоряння.

Необхідно відмітити, що завдяки включень в породі мінералів, схильних до самонагрівання і само загоряння, атмосфера не тільки забруднюється газами, але й зазнає теплового забруднення, оскільки температура поверхні відвалу, не дивлячись на осередковий характер, досягає інколи 800-1200 °С. Внаслідок впливу на поверхню відвалів температури опадів, вітру, внутрішнього тепла шматки породи розсипаються на пил, який в суху погоду здуває вітер і розносить на великі відстані, забруднюючи атмосферу. Так, на вугільних шахтах на відстані 150 м від відвалу концентрація пилу при швидкості вітру 3,5 м/с і вологості повітря 90 % може досягати 10-15 мг/м3.

Шкідливі викиди при тепло забезпеченні шахт суттєво забрудню­ють повітряний басейн. Кількість шкідливих речовин, які виділяються при спалюванні палива в котельнях, залежить від виду, марки, обсягу палива і технології спалювання. При спалюванні палива в котельнях у повітря надходять дрібна зола, вугільна пилюка, що не згоріла, оксид вуглецю, сірчаний ангідрит, окисли азоту та інші шкідливі газові інгредієнти. Кількість таких інгредієнтів залежить від характеристик спалюваного палива.

В кар'єрах і на відвалах працює велика кількість технологічних, енергетичних та транспортних машин, значна частина яких обладнана двигунами внутрішнього згоряння, які є потужним джерелом забруднення повітря. Технологія добування корисних копалин кар'єрним способом передбачає різні технологічні операції, такі як буріння свердловин, машинне відокремлення породи від масиву, подрібнення породних шматків, навантажувально-розвантажувальні і транспортні операції, які, не дивлячись на цикл спеціальних заходів пило осадження, супроводжуються виділенням в повітряне середовище великої кількості пилу. Повітря також забруднюється вітровою ерозією відвалів, бортів кар'єрів, хвостосховищ. Існують і інші джерела забруднення атмосфери. При розробці покладів корисних копалин відкритим сп