Бурові роботи
3

Бурові роботи

 

 

При підготовці проведення підривних робіт при веденні відкритих гірничих розробок на кар'єрі проводяться бурові роботи.                                                                                                                                                                                                                                              При проведенні розрахунків (вище розрахованих) найбільший вплив на забруднення навколишнього природного середовища утворюють бурові роботи – 2,11 т/рік.

Для буравлення підривних шпар використаються верстати, які по характері впливу руйнівних напружень на вибій шпар можна розділити на три групи.

До першої групи ставляться бурові верстати, що забезпечують механічний вплив на вибій шпари. Ця група представлена верстатами обертального буравлення ріжучими коронками (верстати типу СВР), обертального буравлення шарошечними долотами (верстати типу СБШ), ударно-канатного буравлення (верстати типу СБК), із заглибним пневматичним молотком (пневмоударні верстати типу СБУ).

До другої групи ставляться бурові верстати, що забезпечують термічне і гідравлічне, або підривний вплив на вибій шпари. Із цієї групи на кар'єрах застосовуються тільки верстати вогневого буравлення (верстати типу СБО). Гідравлічний, підривний і інший види буравлення перебувають у стадії експериментів.

До третьої групи ставляться бурові верстати, що забезпечують комбінований вплив на вибій шпари (комбінація механічного і термічного впливу).

На кар'єрах найбільше застосування одержали верстати типу СБШ і СБР, якими виконуються відповідно близько 65 і 26% обсягу бурових робіт. У найближчі роки буравлення підривних шпар з використанням шарошечних верстатів залишиться переважаючою.