Очистка стічних вод
33

Легка промисловість представлена в основному підприємствами швейної галузі, виробництво лляних тканин.

Нараховуються підприємства з виробництва будівельних матеріалів. Серед них – переважна більшість щебеневих кар’єрів, заводів залізобетонних конструкцій, каменедробильних заводів.

Підприємствами хімічної промисловості міста виробляються кормові антибіотики.

В місті розвинутий лісовиробничий комплекс, основною продукцією якого є меблі, фанера, будівельні матеріали

Основу паливно-енергетичної бази міста становлять місцевий торф та буре вугілля, а також привізна нафта і газ.

Новоград-Волинський район – один з небагатьох районів Житомирщини, в яких за попередні роки не відбулося суттєве скорочення обсягів сільськогосподарського виробництва. Виробництвом сільськогосподарської продукції в районі займаються сільськогосподарські підприємства, фермерські господарства, індивідуальні селянські господарства та особисті підсобні господарства.

В структурі сільськогосподарського виробництва переважає рослинництво, що складає 53,5%, на долю тваринництва припадає 46,5%.

Рослинництво має зерново-картоплярський напрям та зерново-буряківничий. Серед рослинництва виділяються вирощування зернових та зернобобових культур, провідні серед яких озима пшениця, озиме жито, яровий ячмінь, овес, зернобобові, гречка, просо. Вирощування картоплі є другою за значенням галуззю рослинництва в ройоні. Також значну частку серед технічних культур займають цукрові буряки, льон-довгунець, хміль.