Гігієна лабораторних тварин
5

досліджують на бацилоносійство, гельмінти, інфекційні та інвазійні захворювання.

В ізолятор поміщають хворих тварин де проводять їх лікування. На кухні готовлять корми для тварин. А в складських приміщеннях зберігають корми для них, спецодяг та інвентар.

 

 

4. Мікроклімат приміщень лабораторних тварин

 

 

Приміщення, де утримуються лабораторні тварини повинно добре обігріватися. Температура повітря повинна бути не нижче 12 С і не вище 20 С. Вогкість не допускається. Вентиляцію обладнують за допомогою припливно-витяжних установок. Приміщення повинно добре освітлюватися, світлових коефіцієнт приміщень віварію має становити 1:12-1:14

 

 

5. Гігієнічні вимоги до кліток. Нормативи розміщення в клітках лабораторних тварин

 

 

 

Клітки, в яких розміщуються лабораторні тварини, повинні відповідати гігієнічним вимогам. Тобто вони повинні бути чистими. Для цього їх очищають щоденно або через день. Дезинфекцію кліток проводять один раз на 10-15 днів, переводячи при цьому тварин в інші клітки. Годівниці і напувальники миють гарячою водою один раз на день. Інвентар, який використовують для очищення кліток і прміщень, обробляють дезрозчинами фенолу, лізому, крезому, хлорного вапна, їдкого натру.

Клітки дезінфікують крутим окропом, гарячою парою, полум’ям паяльної лампи. Під час такого процесу гинуть патогенні мікроорганізми, яйця глистів і ооцисти збудників кокцидіозу та інших паразитарних захворювань. Дезінфікують приміщення також використовуючи хлорне та негашене вапно, фенол, лізол, креолін, фармалік, хлорамін.