Гігієна та ветеринарно санітарно вимоги у кролівництві та хутровому звірівництві
5

сними смугами зелених насаджень. Ферму слід огородити і відокремити від найближчого житлового масиву смугою санітарно-захисного розриву.

Розмір ферми визначаються поставленими перед господарством завданнями по виробництву продукції, напрямом хутрового звірівництва, системою утримання звірів і наявністю власної кормової бази.

Потреба ферми у виробничих приміщеннях визначається і виробничим напрямом (племінна, товарна м’ясо-шкурковою, шкурково-м’ясного або м’ясо-пухового напрямку), прийнятою системою утримання та розмірами основного стада кролів.

Територія ферми розділяється на дві ізольовані зони – виробничу і адміністративно-господарську.

У виробничій розміщують: виробничі приміщення, ветамбулаторію, станцію перекачування гною, пожежний резервуар, транспортну підстанцію.

У адміністративно-господарській складські та допоміжні приміщення (кімнати відпочинку, водогрійну, душеву, аптеку, авто ваги, сховища для коренеплодів, навіс для сіна, кормоцех, стоянки для автомашин тощо). Ветеринарний пункт найкраще блокувати з пунктом первинною обробки шкурок.

Між групами окремо встановлених кліток розриви повинні бути не менше 8 см, а між рядами щедів і між щедами в групі в одному ряду – 4 м. Розриви між клітками 0,8-1,5 м.

Територія ферми огороджується парканом з влаштуванням глухого цоколя. Висота паркана 1,5 – 2 м.

Існують типові проекти звіроферми призначені для різних районів з розрахунковою температурою зовнішнього повітря.

 

 

 

 

3. Гігієнічні вимоги догляду та годівлі кролів та хутрових звірів різних видів та вікових груп