Годівля свиноматок перші 84 дні поросності
23

 

РОЗДІЛ ІІІ. Рішення ситуаційної задачі

 

 

Агалактія. Народження мертвого приплоду. Свині повзають.

Ці симптоми вказують на те, що в організмі свиноматок не вистачає кальцію, фосфору та вітаміну D.

На ранній стадії у свиноматок відмічають неспокійність, лякливість, погіршення апетиту, спотворення смаку. Характерні ознаки – гризіння годівниць, п’ють сечу, поїдають кал, підстилку і землю. Іноді спостерігаються судороги і спазми жуйних м’язів і задніх ніг. Можливі аборти, затримання калу, народження мертвого, слабкого, часто уродливого приплоду (потовщені сустави, криві ноги). Також можлива агалактія.

Свиноматки іноді повзають, спираючись на зап’ястя, волочать зад. Часто викривлення і здуття лицьових кісток, звуження носових ходів і вип’ячування  твердого піднебіння (дихання і ковтання корму затруднене).

Як відомо кальцій і фосфор становлять близько 2% маси тіла тварини. Основна їх частина відкладається в скелеті, близько 1% всього кальцію і 15-20% фосфору входять до складу інших тканин. Нормальне співвідношення кальцію і фосфору вважається 1,2-1,5: 1 Порушення нормального кальцієво-фосфорного живлення призводить до зниження продуктивності, підвищення затрат кормів, зменшення міцності кістяка.

Для того, щоб попередити хворобу, необхідно уточнити концентрацію поживних речовин у раціоні. Вияснити та співставити з нормами концентрацію кальцію, фосфору і вітаміну D в раціоні, в 1 кг. сухої речовини і в одній кормовій одиниці.

При недостачі в кормах кальцію необхідно згодовувати крейду, а якщо не вистачає фосфору – знефторенний фосфат, кісткове борошно, моно- та дикальційфосфат.

При недостачі вітамінів D2, або D3 використовують опромінені дріжджі, відеїн D3, концентрати вітаміна D2 або D3 в маслі, спирті., водно жирових емульсіях; також рибячий жир.