Технологічні методи та способи переробки молочної продукції з метою зменшення її радіоактивності
17

4. Пропозиції

 

 

 

В звязку з тим, що підприємства молочної промисловості виробляють різноманітну молочну продукцію, в тому числі і для дітей, то потрібно ветеринарним спеціалістам проводити радіоконтроль за цими харчовими продуктами. Державні інспектори ветеринарної медицини повинні проводити радіологічний контроль молока ще на приймальних пунктах і якщо таке молоко перевищує допустимі норми радіоактивності, вирішувати питання про спеціальну технологічну переробку на ту продукцію, де рівень забруднення радіонуклідів продуктів зменшився б.

Овруцький молочноконсервний комбінат знаходиться в зоні радіоактивного забруднення і проводить заготівлю молока в таких ще районах, забруднених радіонуклідами: Народицьдкому, Олевському, Лугинському, Малинському та Корост енському. Тому підприємство заготовлене молоко переробляє з метою зменшення радіонуклідів на вершкове масло та згущене молоко, де під час такої технологічної переробки значна частина радіонуклідів переходить в сироватку.

Після аварії на ЧАЕС представниками МАГАТЕ Овруцькому молочноконсервному заводу була подарована і встановлена установка по очищенню молока від радіонуклідів. Молоко, забруднене радіонуклідами із забруднених районів повинно було проходити первинну очистку через цю установку і тільки потім поступати в переробні цехи. Спеціалісти підприємства пройшли спеціальну підготовку в США по експлуатації цієї установки, але в звязку з тим, що експлуатація цієї установки потребує значних матеріальних затрат, акціонери молокозаводу прийняли рішення про не експлуатацію її.

Тому таке важливе питання як захист нашого здоров’я від проникнення в організм радіонуклідів через  споживання молочних продуктів, повинно вирішуватися урядом України та Державним комітетом ветеринарної медицини.