Онхоцеркоз коней
11

Використовують стійлово-пасовищну систему утримання. В літку тварин вигонять на культурні пасовища, використовуючи загінну систему пасіння.

На фермі ПОСП “Підрудянське” проміняють силосно-концентрований тип годівлі. Корми дають два рази на день: вранці та ввечері. Ввечері тварини отримують іншу частину силосу, а також солому та буряки. Тварин кормлять в залежності від пори року.

Розвозять корми тваринам на конях, а інколи використовують кормороздатчик КТЧ-10А.

Господарство обслуговує один лікар ветеринарної медицини.

 

Описання хвороби

 

 

Філяріатози (Filariatoses) – нематодози тварин, спричинювані круглими гельмінтами з підряду Filariata. Усі збудники цих хвороб біогельмінтик. Представники філяріат мають подвійний стравохід. В організмі тварин вони локалізуються у порожнинах і тканинах, які не сполучаються із зовнішнім середовищем (підшкірна клітковина, сухожилля, черевна порожнина). Це яйцеживородні та живородні паразити. Із філяріатозів значне поширення мають онхоцеркоз, дирофіляріоз і сетаріоз тварин.

Онхоцеркоз (Onhocercosis) – гельмінтозне захворювання коней, зумовлене нематодами з родини Filariidae: Onchocerca reticulata і Onchocerca cervicalis, яке характеризується запаленням сухожилок кінцівок, шиї O. reticulata паразитує в сухожилках згиначів кінцівок і путового суглобу, в підшкірній клітковині в ділянках сухожилок.