Операції в області грудної клітки (травматичний перикардит)
19

Блокада грудного вентрального нерва. 10 мл 3% розчину новокаїну вводять під шкіру, і поверхневу фасцію на рівні 6 ребра безпосередньо над зовнішньою грудною венною, паралельно якій проходить нерв. Під час ін’єкції голку спрямовують поперемінно вгору і вниз.

 

 

9. Хід операції

 

 

Враховуючи топографію судин і нервів, а також напрям волокон мускулів, розрізи на боковій грудній стінці робимо вертикальними або косими. Пункція плеври показана, коли потрібно дослідити характер ексудату та його мікрофлори або видалити ексудат, що скупчився при ексудативних плевритах і трансудатах при водянках.

Інструментарій: Для пробного проколу використовуємо довгу товсту, ін’єкційну голку та шприц. Спорожнюючі уколи робимо за допомогою різних відсмоктувальних апаратів (нагнітально-відсмоктувальний апарат Титаренка, кровопускальну голку з довгою гумовою трубкою).

Місця пункцій розміщені: У корів – в 7-му зліва і в 6-му справа. Потрібний проміжок визначають способом відлічування відповідної кількості ребер, починаючи з останнього (у корови - 13). Рівень проколу визначають по реберно хрящових з’єднаннях.

Техніка проколу: Шкіру зміщуємо набік. Голку (троакар) вколємо у перпендикулярному напрямі біля переднього краю ребра. Проте, що голка попала у плевральну порожнину, легко дізнаємося по тому, що не має опору і витікає рідина. Голку яка закупорилася згустками фібрину, прочищаємо тупокінцевим мандреном (зондом). Плевральну порожнину спорожнюють повільно, щоб запобігти набрякові легенів або непритомному станові. Якщо серце слабе, то перед пункцією вводимо серцеві ліки (кофеін). Видалення всієї рідини (якщо не має гнійного плевриту) необов’язкове, а в деяких випадках навіть небезпечне (невелика кількість ексудату, що залишилась, розсмоктується).