Операції в області грудної клітки (травматичний перикардит)
5

 

2. Анатомо-топографічні дані

 

 

Найдоступніша для виконання операцій каудальна частина бокової грудної стінки, яка має такі межі: передня – ліктьова лінія від каудального кута лопатки до ліктьового горба; задня – останнє ребро; верхня – нижній край найдовшого м’яза спини, що збігається з лінією між каудальним кутом лопатки і верхнім краєм маклака; нижня – контур, зовнішньої грудної вени. Шари. За шкірою йде щільно зрощена з нею поверхнева дволисткова фасція, між листками якої лежить шкірний м’яз тулуба (m. cutaneus trunci). Це порівняно широкий, тонкий, витягнутий у довжину м’язовий пласт, що каудально входить у здухвинно-колінну складку. Верхньо-задня межа м’яза у великої рогатої худоби проходить по лінії, що починається від дорсального кінця останнього ребра і закінчується здухвенно-колінною складкою, а нижня у вигляді дуги проходить поблизу білої лінії.

Найширший м’яз спини (m. latissimus dorsi) нижньо-заднім краєм проектується на шкіру по лінії, проведеній від середини плечової кістки до внутрішнього горба клубової кістки.

Глибока грудо-черевна фасція (fascia thoracoabdominalis profundus), або зовнішній листок глибокої фасції в ділянці грудей – продовження на грудну стінку попереково-спинної фасції.

Далі йде м’язовий шар, до складу якого входять:

а) зубчастий дорсальний м’яз (m. serratus dorsalis), що складається із вдихача і видихача;

б)  грудна частина зубчастого вентрального м’яза (m. serratus ventralis), який своїми зубцями прикріплюється на зовнішній поверхні нижніх кінців 1-8-го (у великої рогатої худоби) ребер; задній край м’яза відповідає лінії, що з’єднує задній кут лопатки і вентральний кінець 8 або 9 ребра;

в) зовнішній косий м’яз живота (m. obliquus abdominis externus). Він прикріплюється своїми зубцями до ребер по лінії, що з’єднує маклак з ліктьовим горбом. Перші зубці цього м’яза вклинюються маж зубцями вентрального зубчастого м’яза.