Види дипломатичних прийомів
7

2. Види дипломатичних прийомів та їх характеристика

 

 

 

Прийоми - старовинна форма підтримки офіційних контактів. Сучасні правила їх підготовки і проведення, норми поведінки гостей і господарів увібрали багатовікові традиції культури гостинності та застільного етике­ту різних народів. Ініціатива вивчення та узагальнення іноземного досві­ду організації та правил етикету дипломатичних прийомів у колишньому СРСР належала відомому дипломату Ф.Молочкову. Систематизовані ним принципи й норми проведення дипломатичних прийомів лежать в основі діючої протокольної практики багатьох пострадянських країн, у тому числі України.

 Звичайно, існують специфічні особливості проведення дипломатичних прийомів у тій чи іншій країні з урахуванням національних традицій і звичаїв, однак із суто протокольної точки зору великих розбіжностей у їх організації і проведенні немає. У міжнародній практиці склалась класифікація прийомів, яка носить деякою мірою умовний характер. Особливо це стосується крите­рію офіційності.

Так, прийом прийнято вважати офіційним, якщо на нього запрошені гості згідно з їхнім службовим статусом: чоловіки без дружин, а жінки - посадові особи або дипломати - без чоловіків. Організатори, однак, на свій розсуд можуть надати заходу статус офіційного, оскільки жінки (чо­ловіки), як відомо, розділяють старшинство своїх чоловіків (дружин). Таким чином, стосовно складу учасників прийоми поділяються на офіційні, неофі­ційні, змішані. Відповідно до часу проведення розрізняють денні та вечірні прийоми. Згідно з формою проведення прийоми поділяються на прийоми без розміщення за столом та з розміщенням.

 У неофіційних дипломатичних прийомах беруть участь офіційні поса­дові особи, дипломати, а також їхні дружини і чоловіки. До змішаних при­йомів відносять прийоми, на яких присутні офіційні посадові особи, дип­ломати, а також особи, які не мають ознак дипломатичного старшинства (видатні науковці, митці, представники ділових та релігійних кіл тощо).