Провести проектно-оціночний розрахунок привода
11

 

 

Клинопасова передача

Клинопасові передачі застосовують при паралельному розміщенні  валів та протилежному напрямі  їхнього обертання(рис.5.)

 

 

 

рис.5.Клинопасова передача

Клинопасові передачі можна застосовувати при порівняно малих міжосьових відстанях та великих передаточних числах, тобто у випадках малих значень кутів обхвату шківів. У вказаних умовах плоскопасові передачі працюють незадовільно. Крім цього, у клинопасовій передачі можна реалізувати більше корисне   навантаження,  ніж у плоскопасовій передачі при тому самому попередньому натягу паса. Клинова форма паса збільшує його зчеплення зі шківом приблизно у три рази.

Використання клинових пасів замість плоских дозволяє зменшити їхній попередній натяг при передаванні одного і того ж  корисного нaвантаження та відповідно зменшити навантаження на вали передачі та їхні опори.

ККД клинопасової передачі:(0,94...0,96).

Шківи клинопасових передач виготовляють із чавуна, сталі, легких сплавів, пластмас.

Для клинових пасів робочою поверхнею є бокові сторони клинових жолобків на ободі шківа. Розміри та кількість жолобків визначаються профілем перерізу паса та кількістю клинових пасів, що одночасно працюють на шківі (рис.7). Профіль перерізу клинового паса при згині на шківі спотворюється і тому кут клину паса (рис.7) у порівнянні з початковим () змінюється. Отже, кут профілю жолобків шківа беруть залежно від його діаметра. Для стандартних клинових пасів розміри жолобків шківів наведені у   ГОСТ 20889—88.

                 

                  Рис.6. Перерізи  клинових  пасів                                     Рис. 7. Конструкції  шківа

Клинові паси нормального перерізу для приводів загального призначення стандартизовані (ГОСТ 1284.1—89). їх виготовляють двох типів: кордтканинні та кордшнурові.

     Кордтканинні клинові паси (рис.6, а) складаються  з кількох шарів прогумованої кордтканини 2, яка є основним елементом, що передає навантаження (вона розміщена приблизно симетрично до нейтрального шару перерізу паса), гумового або гумотканинного шару розтягу 1, який розміщується над кордом, гумового або рідше гуми тканинного шару стиску З нижче корду, кількох шарів обгорткової прогумованої тканини 4.