Космічні проекти співпраці провідних країн світу
23

Підписання українсько-китайської угоди про захист інтелектуальної власності дає можливість українським фахівцям поділитися з китайцями своїм досвідом у ракетобудуванні та створенні радарних оборонних систем високої точності.

Співробітництво з Китаєм у галузі аерокосмічних розробок є головним шляхом України на космічні ринки Азії. Перші кроки в цьому напрямку вже було зроблено: у 2002 році ракета "Дніпро" вивела на навколоземну орбіту п'ять невеличких іноземних супутників, один із яких належить Малайзії, два - Саудівській Аравії. Є свої космічні програми у Індії, Пакістану та Іраку. Участь Києва може бути розширена як у питаннях створення супутників, так і в реалізації самих запусків.

 

5. Угода між Урядом України та Урядом Республіки Казахстан про співробітництво в сфері дослідження та використання космічного простору

 

Уряд України та Уряд Республіки Казахстан, враховуючи взаємну зацікавленість у об'єднанні зусиль для здійснення взаємовигідних космічних програм і проектів домовились про умови двостороннього співробітництва в сфері дослідження і використання космічного простору в мирних цілях шляхом.

Співробітництво здійснюється на основі таких принципів:

- збереження, взаємовигідний розвиток і використання створених в обох державах елементів космічної інфраструктури;

- координація заходів, спрямованих на забезпечення ефективної діяльності на світовому ринку космічної техніки та послуг;

- державна підтримка спільної космічної діяльності;

- дотримання в процесі спільної космічної діяльності міжнародних зобов'язань, вимог законодавства та нормативних актів обох держав, у тому числі з охорони довкілля.