Міжнародні організації Африканського регіону
17

Висновки

 

 

 

Діяльність Африканського Союзу надзвичайно важлива в нових міжнародних умовах. Будучи наступником ОАЕ, він тільки починає свою діяльність. Завдання, структура і механізми функціонування інститутів Африканського Союзу визначені поки тільки в загальному вигляді. Проблеми африканського єдності та ініціативи за його досягненню (в тому числі сам Установчий акт АС) добре відомі лише вузькому колі політиків, урядовців і науковців. Буде потрібно багато часу і зусиль для визначення функцій, забезпечення фінансових та інших засобів, необхідних для нормальної діяльності інститутів у структурі Африканського Союзу.

Після прийняття в Лусаці «Нової африканської ініціативи» Нігерія разом з Південною Африкою, Алжиром, Єгиптом і Сенегалом взяли на себе роль лідерів у справі розробки плану з подолання проблем у розвитку континенту. Але чи представляє собою перехід від ОАЕ до Африканського Союзу щось більше, ніж просту зміну назви, можна буде судити лише за результатами реалізації прийнятих планів.

Враховуючи реалії африканської дійсності, об'єктивні труднощі і проблеми суб'єктивного характеру, з якими АС зіткнувся вже на початку свого існування, можна погодитися з більшістю зарубіжних і вітчизняних дослідників, що його створення відкрило нову главу в історії Африканського континенту.

Створення АС означає безумовний крок вперед у розвитку ідеї і практики африканської інтеграції і може сприяти виробленню державами континенту єдиної позиції перед обличчям глобальних викликів сучасності.