Екологічна безпека територій. Прийнятий ризик. Екологічний моніторинг. Екологічне нормування
15

Таким чином, головна увага при визначенні екологічного ризику повинне бути спрямоване на аналіз співвідношення шкідливих екологічних наслідків, що закінчуються смертельними випадками, і кількісної оцінки як сумарного шкідливого екологічного впливу, так і його компонентів.

Суспільна прийнятність екологічного ризику, зв’язаного з різними видами діяльності, визначається економічними, соціальними і психологічними факторами.

 

 

3. Екологічний моніторинг як метод екологічних досліджень

 

 

Методи досліджень сучасної екології дуже різноманітні. Це нові фізичні, хімічні, біофізичні, біохімічні, біоіндикаційні, радіобіологічні, метеорологічні та кібернетичні методи, наземний, повітряний та космічний екомоніторинги, найновіші ЕОМ з їх можливостями аналізу, систематики, моделювання екосистем, прогнозу.

Екологічні дослідження вимагають систематичного дотримання чотирьох послідовних етапів, що становлять процесу творення наукових знань:

1) спостереження;

2) формулювання на основі спостережень теорії про закономірність досліджуваного явища;

3) пе­ревірка теорії наступними спостереженнями й експериментами;

4) спо­стереження за тим, чи передбачення, основані на цій теорії, правдиві.

Методологічною основою екології як науки про екосистеми є системний підхід. Системний підхід до вивчення екосистеми вимагає вирішення трьох основних завдань:

1) вивчення її складових частин і взаємодіючих з нею об'єктів оточуючого середовища;