Біржові та фондові індекси
3

Вступ

 

 

У сучасних умовах велика увага приділяється біржам та біржовій торгівлі. Біржі посідають особливе місце в інфраструктурі сучасної ринкової економіки. Підвищення ефективності біржової торгівлі динамізує національні й міжнародні товарні, фондові й валютні ринки; уніфікує, робить доступними й надійними складні виробничо-фінансові операції великої кількості підприємств і організацій.

В умовах ринкової трансформації економіки України біржі виконують важливу роль: сприяють швидкому й організованому переходу від централізованої системи розподілу факторів і результатів виробництва до їх відносно вільного обміну на національному й міжнародних ринках.[5]

Для забезпечення ефективного функціонування вітчизняних бірж необхідно опанувати методи кваліфікованого біржового посередництва, засвоїти економічні основи біржової торгівлі, які й розглядаються у даній контрольній роботі. Вивчення біржових та фондових індексів дозволяє глибоко і всебічно зрозуміти сутність ринкової економіки, механізми її функціонування.

Головна мета контрольної роботи полягає в вивченні біржових індексів та брокерської діяльності, особливості та тенденції її розвитку в Україні, а також ґрунтовних навичок щодо оволодіння технікою здійснення біржових угод; формування знань, вмінь та навичок наукового пошуку оптимальних рішень господарських завдань у біржовому середовищі, розвиток творчих здібностей майбутніх операторів організованого ринку, формування професійних підходів до біржової та брокерської справи.

Основне завдання при написанні  контрольної роботи полягало як фахово  використовувати біржові індекси в повсякденній господарській діяльності підприємства та в стратегічному плануванні можливих траєкторій розвитку фірми.