Управління прибутковістю та рентабельністю підприємств хлібопекарської промисловості (на прикладі ВАТ "Галицький хлібозавод")
65

РОЗДІЛ 3. Напрямки вдосконалення системи управління прибутковості та рентабельності ВАТ «Галицький хлібозавод»

 

3.1. Стратегічний розвиток підприємства

 

Стратегія — це специфічний управлінський план дій, спрямова­них на досягнення встановлених цілей. Вона визначає, як організа­ція функціонуватиме та розвиватиметься, а також яких підприємни­цьких, конкурентних і функціональних заходів і дій буде вжито для того, щоб організація досягла бажаного стану.

Стратегія підприємства являє собою встановлений набір напрямків діяльності (цілей та способів їх досягнення) для забезпечення поновлюваної відмітності та прибутковості [59, c. 23].

        Стратегія є однією із найскладніших економічних категорій, без вивчення якої неможливий науковий підхід до вирішення питання підвищення ефективності виробництва, підвищення матеріальної зацікавленості відповідальності трудових колективів у досягненні високих кінцевих результатів при найменших затратах.

        Стратегія підприємства є основою стратегічного планування, за допомогою якої на підприємстві зважується комплекс проблем, пов’язаних з цілеспрямованою переорієнтацією випуску продукції нової номенклатури й асортименту, впровадженням і використанням нових технологій, розвитком маркетингу, удосконалюванням структури керування підприємством, своєчасною і якісною підготовкою і перепідготовкою кадрів.

Розробка стратегій управління прибутком передбачає дослідження динаміки прибутку та рентабельності, оцінку факторів, що обумовлюють їх величину, а також визначення достатності прибутку для вирішення завдань виробничого і соціального розвитку підприємства.

        Отже, стратегія: