Управління прибутковістю та рентабельністю підприємств хлібопекарської промисловості (на прикладі ВАТ "Галицький хлібозавод")
79

Враховуючи викладене, ВАТ “Галицький хлібозавод” для збільшення прибутку необхідно:

1)       Збільшити обсяг виробництва і реалізації продукції, покращити її асортимент у відповідності до попиту споживачів.

2)       Покращити якість продукції, звернувши особливу увагу на якість вихідної сировини.

3)       Скоротити трудомісткість продукції, звернувши особливу увагу на види продукції, які випускаються в невеликих обсягах.

4)       Підвищити продуктивність праці, максимально скоротивши кількість ручної праці.

5)       Ліквідувати неефективні інші операційнї та неопераційні витрати.

6)       Покращити використання основних засобів і фінансових ресурсів.

7)       Збільшити дохідність іншої операційної та неопераційної діяльності та ін.

          Ефективний розвиток економіки, в тому числі промисловості, вимагає ефективного менеджменту ринкового типу, для чого потрібне поєднання виробничого, фінансового, інвестиційного та інноваційного менеджменту.

 

3.3. Використання резервів збільшення фінансових результатів

 

        Резерви росту прибутку – це кількісно вимірювані можливості його збільшення за рахунок росту обсягу реалізації продукції, зменшення витрат на її виробництво і реалізацію, недопущення збитків від фінансової та іншої діяльності, вдосконалення структури продукції. Резерви виявляються на стадії планування і в процесі виконання планів. Визначення резервів росту прибутку базується на науково-обґрунтованій методиці їх розрахунку, мобілізації і реалізації. Виділяють три етапи цієї роботи: аналітичний, організаційний і функціональний. На першому етапі виявляють і кількісно оцінюють резерви; на другому розробляють комплекс інженерно-технічних, організаційних, економічних і соціальних заходів, які забезпечують використання виявлених резервів; на третьому етапі практично реалізовують доходи і ведуть контроль за їх виконанням [41, с.31].