Методи викладання економіки
21

1.5 Математична школа

 

 

Значення математичної концепції в економічній науці визначається тим специфічним впливом, який спричинило на розвиток економічної теорії застосування математичних методів дослідження.

Математичний аналіз повинен спиратися на розроблену теорію причинно-наслідкових економічних залежностей: чим менше суттєвих залежностей приймає до уваги математичне дослідження, тим більше воно стає умовним, формальним. 

В працях економістів-математиків зроблена перша спроба описати ринок конкуренції товаровласників, як замкнену систему суворих, чітких, взаємозалежностей. Тим самим був зроблений крок вперед у розумінні того, що існує тісний зв’язок кількісних та соціальних характеристик функціонування господарської системи як цілого.

Вчені-математики таким чином досліджують дію ринкового механізму за умов вільної конкуренції і центральною є проблема економічної рівноваги.

В працях А.Курно (1838) і Г.Госсена (1854) містяться лише окремі елементи, підходи до цієї концепції; в працях (представників Лазонської школи Л.Вальраса, У.Ст.Джеменса, В.Парето)( 1870 – 1890рр). математична концепція представлена у розвиненому вигляді.

Головна заслуга Вальраса полягає у створенні замкненої математичної моделі загальної економічної рівноваги. Ця модель є спробою пояснити у взаємозв’язку всі категорії ринкового господарства на основі принципу суб’єктивної корисності.

Таким чином в моделі Вальраса покладений ринковий підхід до економічних явищ.

Виробництво і споживання стають пов’язаними шляхом двох взаємодіючих ринків: продукції послуг і предметів споживання. Рівновагу в цій системі Вальрас характеризував як “стан, при якому:

1)  ефект попиту = пропозиції продукції послуг

2)  існує постійна стійка ціна на ринку продукції