Методи викладання економіки
3

Вступ

 

 

Економічне життя суспільства вивчається законами економічного розвитку. Економічна думка людства пройшла довгий шлях від появи певних уявлень про явища господарчого життя, окремих ідей, висловлювань, поглядів економічного характеру до формування економічної теорії, вчень.

Система економічних поглядів – це сукупність економічних ідей, що роз’яснюють сутність певного кола явищ взаємопов’язаних між собою та виникаючих, як внаслідок відображення у свідомості виробничих відносин.

Прослідкувавши історичний розвиток економічних ідей, з’ясувавши як і в яких умовах розвивалася економічна наука можна більш повно зрозуміти та засвоїти положення політекономії, осягнути генезис категорій і законів, зробити порівняльний аналіз їх тлумачень.

Економічні вчення розкривають передумови та закономірності еволюції світової економічної науки; систематизують економічні знання і дають їх аналіз. Вони висвітлюють економічні концепції головних шкіл і напрямів економічної думки, знайомлять з досягненнями видатних вчених-економістів.

Аналіз виникнення і розвитку економічних вчень охоплює весь історичний процес суспільного розвитку, всі історичні епохи починаючи з рабовласницького суспільства.Корені економічних теорій ідуть у природу економічного ладу, що складає основу розвитку суспільства.

Економічні вчення досліджуються в динаміці в процесі історичного розвитку. Історія економічних вчень звернена в сучасність. Пізнання історичного минулого сприяє кращому розумінню джерел сьогодення.

Історії економічного вчення  вивчає  історію податків, грошей, фінансів, ведення домогосподарства, форм управління, джерела і погляди економістів, виявляє взаємозв’язок ідей та трансформацію підходів і висновків, допомагає зрозуміти загальний її взаємозв’язок з економічною політикою.