Планування виробничих витрат собівартості продукції тваринництва
3

Вступ

 

Сільське господарство в Україні знаходиться в глибокій кризі, стало майже повністю збитковим і  занепадає. Головним етапом подолання цієї кризи може буде покращення вирощування і відгодівлі тварин. Сьогодні в тваринництві значно зменшилося поголів’я тварин і птиці, вкрай низька ефективність його використання, в результаті - зменшилося виробництво продукції. Найбільшу тривогу викликає  те, що скорочується поголівя худоби та птиці в сільськогосподарських підприємствах і в господарствах населення.

Вітчизняна галузь тваринництва потребує державної підтримки у напрямі налагодження випуску технологічного обладнання з урахуванням інноваційних технологій.

Реорганізація форм господарювання в агропромисловому комплексі неминуче вимагає удосконалення системи планування виробничих витрат собівартості продукції тваринництва. У зв'язку з цим у загальному контексті дослідження проблем, пов’язаних зі змінами господарського механізму, необхідно розглянути і питання про стан господарського обліку в тваринництві та визначити основні напрями його вдосконалення. При цьому особливу увагу варто приділити організації системи первинного обліку в тваринництві  з метою зниження собівартості її продукції.

Покращення  роботи в даній галузі залежить від прогресивних форм організації його роботи, вдосконалення методів аналізу та розробки заходів, що забезпечують покращання планування та управління виробничою діяльністю. У зв'язку з цим першочергового значення набувають питання покращання обліку витрат тваринництва. Організація обліку роботи тваринництва була завжди проблематичним питанням. Во­на змінювалася разом зі зміною організаційної форми роботи та формою матеріального заохочення за виконані  роботи. У сільськогосподарських підприємствах твариннитво було і залишається на сучасному етапі окремим структурним підрозділом, який об'єднує в собі найбільш кваліфікованих працівників підприємства і потужну техніку, за допомогою якої виконується майже весь обсяг тваринницьких робіт.