Генезис, механізм перебігу взаємовпливу окремих довго-, середньо-, та короткострокових циклів. Місце інноваційного процесу в подоланні кризи
3

1. Генезис, механізм перебігу взаємовпливу окремих довго-, середньо-, та короткострокових циклів тощо

 

 

 

Криза (циклічна)  - це  загальна універсальна фаза будь - якого циклу, період порушення рівноваги. В свою чергу, економічний цикл- це піднесення та спади у діловій активності, які повторюються протягом декількох років.

Відтворювальний цикл - це цикл «виробництво - розподіл - обмін-споживанн», стадії якого характеризують стан, який проходить економічний продукт  при його створенні у процесі змін у часі.

Економіка із діловою активністю, що знижується - економіка, в якій чистий обсяг приватних внутрішніх інвестицій менший за нуль (валовий обсяг приватних внутрішніх інвестицій менший загальної суми амортизаційних відрахувань).

Фази економічного циклу - це певні стани циклу, які періодично повторюються, мають характерні риси та ознаки: «стиснення» (або спад); «пожвавлення»; «експансія» (або піднесення); «вершина».

Слід відзначити, що хвильові процеси - це атрибут великих систем, які мають характеристики самоорганізації та саморегулювання, а також само відтворення.

Розгляд проблематики впливу зовнішнього середовища на довжину та конфігурацію «життєвого циклу» підприємства, всебічна характеристика його особливостей неможливі без історичного підходу.

Аналізу концепцій середовища господарської організації показує, що розвиток тих чи інших концепцій ініціювався все більшим ускладненням економічної інфраструктури, більш суттєвим впливом середовища на стан справ в організації. Необхідно усвідомити, що різні концепції відображаються в моделях, складовими яких є різні напрямки впливу на організацію, виокремленні   по тим або іншим критеріям. 

Слід звернути увагу на те, що більшість серед існуючих сьогодні концепцій управління поділяє підхід до підприємства як до