Проблеми використання інвестицій залізничного транспорту
3

Розділ 1. Теоретична частина

1.1. Проблеми використання інвестицій залізничного транспорту

 

 

Залізничний транспорт виступає однією з найбільш капіталомістких галузей. Інвестиційна діяльність на залізничному транспорті – одна з пріоритетних, особливо в даний час, коли значна частина основних засобів застаріла фізично і морально, а очікуваний ріст обсягу перевезень незабаром приведе до утворення значного дефіциту рухомого складу.

Крім того, інтеграція в європейську і світову транспортні системи пред'являє до залізничних перевезень ряд вимог, яким повною мірою не відповідає діючий рухомий склад та інші основні засоби. Таким чином, інвестиційна діяльність, пов'язана з розширеним відтворенням основних фондів, у даний час на залізничному транспорті виступає на перший план.

Залізничний транспорт є однією з базових галузей народного господарства України. З метою збереження стабільної роботи залізничного транспорту, забезпечення економіки України й населення в перевезеннях Укрзалізниця працює над реалізацією перспективних програм, спрямованих на підвищення ефективності роботи, впровадження нових технологій та забезпечення конкурентноздатності залізничного транспорту.

Проблема оновлення основних фондів вирішується за рахунок самофінансування. Реальні можливості Укрзалізниці значно нижче потреби.
          Укрзалізницею постійно проводиться робота з залучення іноземних та вітчизняних інвестицій.

Враховуючи вплив світової фінансової кризи, план капітальних інвестицій на 2009 рік сформували з метою мінімального забезпечення потреби суспільства в пасажирських та вантажних перевезеннях, а також з метою запобігання надзвичайним ситуаціям на залізничному транспорті.

Фінансовим планом залізниць України на 2009 рік, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.04.2009 №489-р, передбачаються капітальні інвестиції в розвиток залізничного транспорту в обсязі 7,9 млрд. грн. (або в 3 рази менше потреби), у тому числі за рахунок власних коштів (амортизації, фонду розвитку виробництва) - 3,3 млрд. грн., за рахунок кредитних коштів та через механізм фінансового лізингу планується 4 млрд. грн., за рахунок Державного бюджету - 0,65 млрд. грн.