Інституціональні структури перехідних економік
13

Серед сукупності інституціональних факторів економічної політики провідна роль належить ідеології як засобу координації інститутів. Ідеї та ідеології формують мисленні конструкції, які індивідууми використовують для того, щоб інтерпретувати навколишній світ та здійснити вибір. Більш того, структуруючи взаємодію людей, формальні інститути навмисно чи випадково «знижують ціну» діяльності у відповідності з чиїмись ідеями, і тому збільшують значення мислених конструкцій та ідеологічних стереотипів в процесі вибору.

Важливою функцією організованих ідеологій є узгодження економічних інтересів, досягнення задовільного рівня однорідності уявлень щодо відносин між людьми в тому чи іншому суспільстві як в позитивному, так і в нормативному плані. Це означає не лише схожість уявлень про те, яка «повинна бути» економічна політика, але й однорідність в розумінні взаємозв’язків між елементами економічної системи, що, в свою чергу, передбачає існування відповідного ідеології економічного механізму.

Таким чином, використання ідеології як засобу координації інститутів призводить до двоякого результату. Наприклад, в якості початкового поштовху вона може бути ефективно використана для зміни поведінки людей в потрібному напрямку, який не обов’язково співпадає з умовами максимізації їх добробуту в короткостроковому аспекті. Але, в той мірі, в якій ідеологія виявляється перепоною поведінці людей, пов’язаною з максимізацією їх добробуту, вона сама поступово починає руйнуватися, перетворюючись в набір чергових фраз, догм.

Розглядаючи інституціональні засади економічного розвитку, дуже важливо, на мою думку, зупинитися на визначенні ролі культурної сфери в суспільному виробництві.

Матеріальне виробництво – це не більше, ніж передумова, що створює уречевлений, предметний світ для власне людського життя, яке проходить саме у сфері культури. При цьому під культурою розуміється сфера суспільного життя, в якій з’єднуються воєдино творча діяльність людини та її результати. Тим самим культуру можна визначити як активну, діяльну соціальну пам’ять людства.