Мікроекономіка (блага, функція попиту, корисність, монополістична конкуренція, виробнича функція)
3

Завдання 1. Дати повне визначення категоріям, термінам та поняттям

 

 

 

Блага і економічні агенти. Функція попиту. Загальна і гранична корисність. Середній і граничний продукт праці. Монополістична конкуренція. Виробнича функція з фіксованою структурою використання факторів.

--

Блага - матеріальні речі та послуги, які використовуються для задоволення потреб людини.

Певні блага існують у природному вигляді, людина ними користується, але вони не є об'єктом економічної діяльності. Інші можна отримати внаслідок економічної діяльності, але в кількості, обмеженій рівнем розвитку виробництва, наявністю сировинних ресурсів, технологій. Отже, існує проблема обмеженості економічних благ стосовно потреб (проблема відносної рідкісності).

Економічне благо можна використовувати для задоволення кількох потреб, водночас економічна потреба може бути задоволена за рахунок кількох благ. В економічній діяльності люди для досягнення своїх цілей використовують засоби, яких інколи буває недостатньо і які можна застосувати по-різному.

У національній економіці здійснюють бізнес мільйони господарюючих суб'єктів, метою яких є отримання найбільшого прибутку. До них відносяться такі економічні агенти, як приватні підприємства, державні господарюючі структури, кооперативи, акціонерні організації, банки, страхові і кредитні товариства, індивідуальні підприємства і товариства.

Економічні агенти - суб'єкти економічних відносин, що беруть участь у виробництві, розподілі, обміні і споживанні економічних благ. Економічні агенти здійснюють зв'язки один з одним за допомогою економічних благ. Рух їх утворює своєрідний кругообіг.