Фінансовий ринок України та його роль у світовій фінансовій системі
21

Розділ 2. Світова фінансова система

2.1 Світовий фінансовий ринок та його структура

 

Світовий фінансовий ринок становить собою сукупність попиту на позичковий капітал з боку позичальників та його пропозиції з боку кредиторів країн світової співдружності. Він забезпечує акумуляцію і перерозподіл фінансових ресурсів через посередників. Світовий фінансовий ринок за функціональною структурою включає в себе кредитний ринок (ринок боргових зобов'язань), ринок титулів власності, ринок фінансових дериватів і ринок валюти.

Міжнародний кредитний ринок становить собою сукупність кредитних відносин, що функціонують в масштабі світового господарства. Іншими словами, міжнародний кредитний ринок — це попит і пропозиція кредитів на рівні світового господарства. На світовому кредитному ринку рухаються боргові зобов'язання, які підтверджують право кредитора на стягнення боргу з боржника [17,c.54].

За методологією Світового банку, боргові зобов'язання класифікуються за строком погашення, за типом позичальника і за типом кредитора.

За строком погашення боргові зобов'язання поділяються на довгострокові (зі строком погашення понад один рік), короткострокові (зі строком погашення до одного року) і кредити МВФ, які, хоча й носять короткостроковий характер, не класифікуються за строками погашення. За типом позичальника боргові зобов'язання поділяються на державні, гарантовані державою і приватні. За типом кредитора вони поділяються на офіційні і приватні. Офіційні боргові зобов'язання в свою чергу поділяються на зобов'язання перед міжнародними організаціями і двосторонні зобов'язання. Приватні боргові зобов'язання діляться на борг комерційним банкам, облігації і інший борг.