Фінансовий ринок України та його роль у світовій фінансовій системі
3

Вступ

 

 

 

Актуальність теми. Термін finansia виник в 13-15 ст.ст. в торгових містах Італії, і спочатку він являв собою любий грошовий платіж. Подальше вживання - в якості поняття, пов’язаного з системою грошових відносин між населенням і державою з приводу створення фондів грошових коштів. Таким чином, цей термін мав такі ознаки:

- по-перше, грошові відносини між двома суб’єктами;

- по-друге, в процесі цих відносин формувався загальнодержавний фонд грошових коштів - бюджет. Як наслідок, ці відносини носили фондовий характер;

- по-третє, постійне надходження коштів до бюджету не було б забезпечене без податків, зборів та інших платежів державно-примусового характеру.

Фінанси - це сукупність грошових відносин, в процесі яких здійснюється формування і використання фондів грошових ресурсів (державних, недержавних) для здійснення економічних, соціальних і політичних задач.

У фінансових відносинах виділяються три, пов’язані між собою, сфери: фінанси господарських суб’єктів, страхових, державних суб’єктів. Формуються фінансові ресурси за рахунок: власних і прирівняних до них засобів (акціонерний капітал, пайові внески, прибуток від основної діяльності, цільові надходження та інше); мобілізовані на фінансовому ринку як результат перерозподілу (бюджетні субсидії, субвенції та ін.).

Державні фінанси є засобом перерозподілу вартості суспільного продукту й частки національного багатства. Основу державних фінансів становить бюджет. Окремо в системі державних фінансів виділено позабюджетні фонди для фінансування окремих цільових програм (Пенсійний фонд, фонд соціального страхування, фонд зайнятості).