Світовий ринок трудових ресурсів
3

ВСТУП

 

 

Актуальність теми. Одним із важливих елементів глобальної економічної системи, на яку перетворив­ся світ наприкінці другого тисячоліття, є світовий ринок праці з його уніфі­кованою шкалою критеріїв щодо якості трудових ресурсів, розвитком нових форм зайнятості, гнучкістю та надзви­чайною мобільністю сукупної робочої сили.

Світовий ринок праці, який об'єднує понад 1,3 млрд. працездатного населення світу, потребує формуван­ня регулятивного та координаційного механізмів з узгодження попиту та пропозиції світових трудових ресурсів, їх перерозподілу між різними країна­ми, регіонами, ланками світового господарства та ефективного використан­ня, розширює можливості обміну знаннями, інформацією і досвідом між на­родами.

У формуванні світового ринку праці втілилися такі характерні тенденції сучасного етапу розвитку людської цивілізації, як посилення соціальної орієнтації світової економіки, демократизація трудових відно­син, інтернаціоналізація вимог до відтворення робочої сили, стандартиза­ція умов життя і праці людей у різних частинах планети, розвиток та вдос­коналення особистості на основі загальнолюдських цінностей. Крім того, об'єднання національних ринків праці в один - світовий, істотно позна­чається на макроекономічній політиці окремих держав у галузі праці та соціально-трудових відносин, знімаючи обмеження, спричинені національ­ними особливостями, та надаючи їй більш універсального характеру.

Світовий ринок праці матеріалізується у зростанні масштабів та інтенсивності міжнародних міграційних процесів, які набувають дедалі глобальнішого характеру, залучаючи населення абсолютної більшості країн світу. Поглиблення науково-технологічної революції, кардинальні зміни на політичній карті світу, структурні трансформації в міжнародній економіці зумовили появу нових рис і особливостей міжнародної трудової міграції, модифікацію її закономірностей і тенденцій. Ці зміни стосуються напрямків міжнародних міграційних потоків, обсягів та географії пересе­ленських рухів, професійно-кваліфікаційного складу мігрантів, їхньої ролі в економічних процесах.