Взаємозв’язок понять ЗЕД і ЗЕЗ
11

3. Поняття «зовнішньоекономічні зв’язки»

 

 

 

Всі країни світу розвиваються за загальними економічними законами, що обумовлює пріоритет економічного характеру міжнародних відносин. Постійно ускладнюється структура потреб, рідкість і віддаленість ресурсів вимагають все більш ефективних засобів обміну не тільки між регіонами всередині окремої держави, але і між самими державами і світовими регіонами.

Економічний розвиток і приріст населення в різних регіонах світу відбуваються нерівномірно, що також викликає необхідність розширення міжнародних обмінів, які сприяють розвитку нових ринків (товарів, послуг, праці, інформаційних, фінансових та ін.), імпорту сировини, технологічному й інформаційному обміну, науковим, науково-технічним, виробничим, культурним і іншим зовнішньоекономічним звязкам (ЗЕЗ).

ЗЕЗ це комплексна система різноманітних форм міжнародного співробітництва держав і їх субєктів у всіх галузях економіки. Торгівля є традиційною і найдавнішою формою міжнародних економічних відносин.

Зонішньоекономічні зв’язки являють собою різні форми, засоби і методи зовнішньоекономічних відносин між країнами.

 Це сукупність напрямів, форм, методів і коштів торгово-економічного, науково-технічного співробітництва, а також валютно-фінансових і кредитних відносин між країнами з метою раціонального використання переваг міжнародного поділу праці,можливостей міжнародних економічних відносин для підвищення економічної ефективності господарської, підприємницької діяльності.

У зовнішньоекономічних зв'язках переплітаються воєдино економіка і політика, комерція і дипломатія, торгівля і промислове виробництво,наукові дослідження та кредитно-фінансові операції.