Взаємозв’язок понять ЗЕД і ЗЕЗ
21

Висновки

 

 

Поняття "зовнішньоекономічна діяльність" (ЗЕД) з'явилось в Україні з початком економічної реформи, в 1987 р. Одним з центральних напрямків даної економічної реформи була децентралізація зовнішньої торгівлі, надання підприємствам права безпосереднього виходу на зовнішній ринок і стимулювання розвитку ЗЕД на рівні господарських суб'єктів.

ЗЕД можна визначити як сукупність виробничо-господарських, організаційно-економічних і оперативно-комерційних функцій підприємства, пов'язаних з його виходом на зовнішній ринок та участю в зовнішньоекономічних операціях.

ЗЕД розглядають як один із аспектів ЗЕЗ. Разом з тим, це самостійна діяльність підприємства, яка являється, з одного боку, складовою частиною господарської діяльності підприємства, а з другої - такою частиною його діяльності, котра здійснюється на іншому, міжнародному рівні, у взаємозв'язку з господарськими суб'єктами інших країн.

ЗЕД - поняття багатогранне. Воно включає наступні види діяльності:

- зовнішню торгівлю;

- міжнародне виробниче кооперування;

- міжнародне науково-технічне співробітництво;

- міжнародне інвестиційне співробітництво;

- валютно-фінансові і кредитні операції.

ЗЕЗ це комплексна система різноманітних форм міжнародного співробітництва держав і їх субєктів у всіх галузях економіки. Торгівля є традиційною і найдавнішою формою міжнародних економічних відносин.

Зонішньоекономічні зв’язки являють собою різні форми, засоби і методи зовнішньоекономічних відносин між країнами.