Організація та методика економічного аналізу операцій з товарами (на прикладі підприємства)
47

Висновки та пропозиції

 

На основі проведеного дослідження з питань аналізу реалізації товарів на Норинському ССТ, можна стверджувати, що провідною галуззю економічного сектору є роздрібна торгівля, необхідною умовою ефективного функціонування якого є аналіз товароруху.

У процесі становлення і розвитку ринкового середовища завданням роздрібних торговельних підприємств є підвищення економічної обґрунтованості прийнятих управлінських рішень. Одним із основних об’єктів управління на підприємствах роздрібної торгівлі є операції з надходження та реалізації товарів. При прийнятті управлінських рішень важливе значення має правильне розуміння економічної сутності товарів. Ефективність прийнятих управлінських рішень в значній мірі залежить від повноти здійснення та використання результатів аналізу господарської діяльності.

В роботі питання економічного аналізу реалізації товарів розглядаються на основі практичної діяльності Норинського ССТ. Основні висновки та пропозиції, що витікають з проведеного дослідження, полягають у наступному:

1. Реалізація товарів є основною ланкою руху товарів на підприємствах роздрібної торгівлі, етапом, на якому відбувається одержання доходів та формування прибутку, тому всі зусилля працівників мають бути спрямовані на збільшення обсягів реалізації та забезпечення рівномірності її здійснення.

2. Основною метою управління надходженням товарів і організації закупівлі товарів на цьому підприємстві являється забезпечення ритмічного постачання товарів на підприємство роздрібної торгівлі в необхідному обсязі та асортименті, в свою чергу метою управління реалізацією являється забезпечення високих темпів розвитку роздрібного торговельного підприємства і задоволення попиту покупців.

3. Інфляційні процеси, підвищення цін, коливання попиту і пропозиції на окремі групи товарів призводять до невідповідності облікової і ринкової ціни товарів. Для приведення у відповідність облікових цін з ринковими цінами в товаристві застосовують переоцінки. Було б доцільніше пров