Міжнародні товарні класифікації
3

1. Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності, як інструмент міжнародної торгівлі

 

 

 

Останнім часом Україна цілеспрямовано реалізує стратегічний курс на інтеграцію з Європейським Союзом, забезпечення входження України у європейський політичний, економічний і правовий простір. Здійснюються практичні кроки по забезпеченню виконання Угоди про партнерство та співробітництво, підписаної між Україною і Європейським Союзом. Мета цієї багатогранної діяльності - забезпечення стабільного та передбачуваного розвитку економіки країни, доступу товарів, що експортуються з України до зовнішніх ринків, залучення іноземних інвестицій, запровадження режиму найбільшого сприяння у сфері зовнішньої торгівлі з країнами - членами Світової організації торгівлі (СОТ).

 Зі вступом України до Світової організації торгівлі (СОТ) Україна здійснила новий крок до визнання на світових економічних ринках. Таке становище повинне надати можливість стати економічно більш сильною країною, яка забезпечить добробут своїм громадянам.

Сьогодні майже всі країни світу, які можуть бути потенційним ринком збуту для українських товарів, є членами цієї організації.

Правила СОТ регламентують однакове ставлення до всіх товарів, незалежно від країни походження та виробника. Окрім цього, вступ до СОТ вимагає від нових членів приведення внутрішнього законодавства у відповідність зі стандартами організації. А якщо правила гри однакові для всіх, то іноземним економічним партнерам легше зрозуміти умови діяльності в іншій країні і прийняти рішення стосовно можливих інвестицій.

На даний час українське законодавство майже повністю гармонізоване з вимогами СОТ, повністю погоджено тарифні позиції щодо доступу до ринків товарів та послуг.

Одним із найважливіших інструментів уніфікації міждержавних торгівельних відносин є Гармонізована система опису та кодування товарів яка з 1 січня 1988 року вступила в силу як Міжнародна конвенція з Гармонізованої системи опису та кодування товарів.