Ціноутворення: Система цін. Класифікація внутрішніх цін. Сучасний стан, тенденції розвитку та цінова політика на ринку дорогоцінних металів
3

1. Теоретичне завдання (Варіант  №5)

1.1. Система цін. Класифікація внутрішніх цін

 

 

Система цін являє собою сукупність взаємопов’язаних і взаємообумовлених цін в економіці, які дають змогу всім підприємницьким структурам нормально здійснювати свою діяльність і реалізувати кінцеву продукцію та послуги з найбільшою вигодою для себе. Вона характеризується видами цін, характером взаємозв’язків та взаємо-залежностей між ними, рівнем, структурою та динамікою цін.

В цілому система цін представлена окремими блоками взаємозалежних і взаємодіючих цін.

Система цін тісно пов’язана з економічним середовищем, в якому вона функціонує, це: товарне виробництво, різні форми власності, конкуренція. Залежність ціноутворення від економічного середовища знаходить свій вияв у різних за характером системах цін. Для командно-адміністративної економіки характерно функціонування централізованої системи цін.

Для ринкової економіки характерні такі ознаки у ціноутворенні:

-       децентралізоване вільне встановлення рівнів цін на продукцію і тарифів на послуги зумовлене домінуючим місцем приватної власності на засоби та результати виробництва;

-       врахування дії об’єктивних економічних законів;

-       формування цін у сфері товарного обміну;

-       динамічна підтримка пропорційності рівнів цін і тарифів.

Різноманітність видів економічної діяльності, способів організації виробництв, форм власності, типів ринків обумовлюють появу та існування різних видів цін, які використовуються економічними суб’єктами. Їхня кількість, особливості та алгоритми використання можуть суттєво відрізнятися. Тому постає необхідність перейти до загальної класифікації цін, які сьогодні використовуються в різних операціях купівлі-продажу.