Ціноутворення: Методи ринкового ціноутворення. Сучасний стан, тенденції розвитку та цінова політика на ринку зернових
13

1.3.

Дані таблиці свідчать, що з погляду простого маржинального доходу найвигіднішим є перший варіант, тому що він дає най-більшу величину прибутку. Але зважена величина маржинального доходу кожного з варіантів ціни на відповідний коефіцієнт імовірності отримання контракту показала, що доцільніше встановити ціну на рівні 7 млн грн. Саме цей варіант забезпечує одержання найімовірнішої величини маржинального доходу і тому таку ціну потрібно внести в тендерну заявку.

Таблиця 1.3

Визначення доцільного варіантаконтрактної ціни, млн грн

Варіант

Можлива ціна контракту

Сума змінних витрат

Маржинальний дохід

Коефіцієнт імовірності отримання контракту

Імовірна величина маржинального доходу

1

8

4

4

0,20

0,8

2

7

4

3

0,35

10,5

3

6

4

2

0,45

0,9

 

Розглянуті методи ціноутворення не вичерпують усіх можливих підходів до формування цін. Наприклад, широке застосування в теперішній час набувають методи коригування цін «за інтуїцією». Практика показала, що реальний процес ціноутворення не може спиратися на якісь надійні рецепти знаходження «найкращої» ціни, тому що жоден з методів не є абсолютно ідеальним.

 1.2. Сучасний стан, тенденції розвитку та цінова політика на ринку зернових

 

Ефективність зернопродуктового підкомплексу в Україні має велике значення для всього агропромислового виробництва та економічного й соціального розвитку сільських територій. У свою чергу розвиток зернопродуктового підкомплексу залежить від розвитку внутрішнього ринку зерна та конкурентоспроможності вітчизняного зерновиробництва на зовнішньому ринку. Без продовольчого зерна не може обходитися будь-яка держава для забезпечення потреб у продовольстві населення, а без кормового зерна неможливий розвиток тваринництва, не можна досягти дотримання якісних сівозмін при відсутності в них зернових культур. Ринок зерна й зернове господарство є майже основним складником аграрної економіки будь-якої країни, що визначає її продовольчу безпеку, а також фінансово-економічне становище аграрних товаровиробників .