Попит і пропозиція
7

погляду споживачів, знижуватись, а якість – зростати. Необхідність задоволення цих вимог призводить до зіткнення інтересів і можливостей окремих підприємств галузі в їхній боротьбі за споживача, яка зумовлює втрату прибутковості.

 

 

1.4. Чи може крива попиту проходити у напрямку кривої пропозиції?

 

 

Крива попиту - це крива, яка при інших незмінних умовах показує взаємозв’язок між ціною і кількістю купленого товару. Крива показує , яку кількість товару готові придбати покупці за різними цінами в даний час.

Ціна (незалежна змінна) відкладається на осі ординат, попит (залежна змінна) – на осі абсцис.

Крива попиту має від’ємний нахил. Це означає, що чим нижча ціна товару, тим більша його кількість може бути куплена покупцями, і навпаки.

Крива пропозиції – це крива, що показує, який обсяг товару можуть та бажають виготовити та продати виробники за різними цінами в даний час. Ціна (незалежна змінна) відкладається на осі ординат, а пропозиція (залежна змінна) – на осі абсцис.

Крива пропозиції має додатній нахил. Це означає, що чим вища ціна товару, тим більший його обсяг буде запропонований до продажу , і навпаки.

Отже, відповідно , крива попиту не може проходити у напрямку кривої пропозиції. Але вони можуть перетинатися. В точці перетину кривої попиту і кривої пропозиції обсяг пропозиції буде дорівнювати попиту. Завдяки такому співвідношенню встановлюється ціна рівноваги, яка однаково задовольняє і покупців , і продавців.

Цю залежність графічно відображає крива попиту і пропозиції (рис. 1).