Попит і пропозиція
9

Розділ 2. Виконати вправи

 

2.1. Що означає вираз «Попит на автомобілі впав на 100 штук»?

 

Попит на товар - це потреба в ньому, підкріплена грошима. За допомогою поняття „попит” економісти описують поведінку не лише фактичних, а й потенційних покупців товарів і послуг. Поняття „попит” характеризує взаємозв'язок між ринковою ціною та кількістю товару, яку споживачі бажають купувати за інших однакових умов протягом певного періоду часу. Цей взаємозв'язок називають кривою попиту. Криву попиту подають графічно.

Суть закону попиту полягає в тому, що, коли ціна товару зменшується, а решта чинників, що впливають на його попит, залишаються сталими, покупці починають купувати цього товару більше, і навпаки, зростання ціни спричиняє зменшення величини попиту.

Термін „зміна кількості попиту” стосується переходу від однієї точки на кривій попиту до іншої або на початковій кривій попиту, або на новій.

Зменшення попиту означає, що вся крива попиту переміщується вліво. За певної ціни зменшення попиту спричиняє зменшення кількості попиту.

Зменшення попиту на автомобілі впав на 100 штук відповідно до закону попиту тому , що ціна на одну штуку відповідно постійно збільшувалася.

 

2.2. Побудувати графік попиту по таких даних. Чому криві мають різний вигляд?

 

Криві мають різний вигляд тому, що крива попиту (на картоплю) переміщувалась постійно вліво, що свідчило про зменшення попиту на картоплю в зв’язку з ростом на неї ціни.

Крива попиту (на апельсини) переміщувалась з ліва на право, що означало зростання попиту на цей продукт.