Місце Канади у світовій економіці
3

Вступ

 

 

Канада є другою за величиною країною у світі (9 970 610 кв. км), яку перевершує за розмірами тільки Росія. Канада розташована на північ від США, між Атлантичним та Тихим океанами. З заходу на схід вона досягає 7 700 км, а з півночі на південь – 4 600 км. Майже 90% всього населення Канади мешкає в межах 160 км від кордону з США. Столиця Канади – місто Оттава.

Канада розподілена на десять провінцій та три території, кожна з яких має свою столицю (в дужках): Альберта (Едмонтон), Британська Колумбія (Вікторія), Острів Принс-Едуард (Шарлоттаун), Манітоба (Вінніпег), Нью-Брансвік (Фредеріктон), Нова Шотландія (Галіфакс), Нунавут (Іквалут), Онтаріо (Торонто), Квебек (Квебек), Саскачеван (Реджина), Нова Земля (Св. Джон), Північно-Західні Території (Єллоунайф) та Юкон (Уайтхорс).

Канада межує на півдні та заході з США. Протяжність кордонів (включаючи Аляску) – 8 893 км. Протяжність морського узбережжя 243 791 км.

Західна Канада відома своїми Скелястими горами, в той час як на сході розташовані найважливіші міста країни, а також Ніагарський Водоспад. Канадський Щит, древній гірський регіон, утворений більш 2,5 млрд. років тому, вкриває більшу частину півночі країни. В арктичному регіоні можна знайти тільки тундру, яка північніше розбивається на острови, вкриті льодом майже цілий рік. Найвищою точкою Канади є гора Логан висотою 5 950 м над рівнем моря. Основними природними копалинами є нікель, цинк, мідь, золото, свинець, молібден, поташ, срібло, вугілля, нафта, природний газ. Придатна для обробки земля складає всього 5% території Канади. Під пасовища використовуються ще 3% землі. Ліси та лісопосадки займають 54% всієї території Канади. Зрошувана земля складає всього 7 100 кв. км.