Зміст, функції та принципи планування інноваційних проектів
3

Вступ

 

 

У світовій економічній літературі «інновація» інтерпретується як перетворення потенційного науково-технічного прогресу в реальний, що втілюється в нових продуктах і технологіях. Проблематика нововведень у нашій країні протягом багатьох років розроблялася в рамках економічних досліджень НТП.

Відповідно до міжнародних стандартів інновація визначається як кінцевий результат інноваційної діяльності, що одержав втілення у виді нового або удосконаленого продукту, упровадженого на ринку, нового або удосконаленого технологічного процесу, використовуваного який використовується в практичній діяльності, або в новому підході до соціальних послуг. Інновація може бути розглянута як у динамічному, так і в статистичному аспекті. У останньому випадку інновація рекомендується як кінцевий результат науково-виробничого циклу (НПЦ).

Розробка, впровадження у виробництво нової продукції мають для фірм важливе значення як засіб підвищення конкурентоздатності й усунення залежності фірми від розбіжності життєвих циклів виробленої продукції. У сучасних умовах відновлення продукції відбувається досить швидкими темпами.

Конкурентні відносини стимулюють підприємства до впровадження нововведень. Впровадження нововведень здійснюється шляхом розробки та реалізації інноваційних проектів, які, з одного боку, несуть певну вигоду для підприємства, а, з іншого - містять високий ступінь ризику. Вчасне розпізнати ризик інноваційного проекту, виявити його джерела і напрямки зниження є завданнями управління інноваційними проектами.

Управління ризиком інноваційних проектів є відносно новим процесом для українських підприємств. Аналіз сучасної економічної літератури дає підставу констатувати, що у теперішній час у вітчизняній і зарубіжній теорії і практиці немає єдиного підходу до управління ризиком інноваційних проектів. Значна частина наукових праць містить теоретичні дослідження і методи виміру рівня ризику у сфері фінансів, інвестицій і інших сферах. Разом із тим відчувається явний дефіцит праць, яки