Територія пріоритетного розвитку
11

 2. Сутність територій пріоритетного розвитку

 

Територія пріоритетного розвитку - це спеціально визначена частина території держави, яка найчастіше збігається з межами існуючих адміністративно-територіальних утворень і на якій запроваджується особливий (пільговий) режим інвестиційної діяльності, спрямований на залучення інвестицій та забезпечення соціально-економічного розвитку регіону.

ТПР створюються для: зміни нераціональної галузевої структури; вирішення проблем зайнятості; збереження і відтворення науково-технічного потенціалу; подолання наслідків техногенних і природних катастроф.

На даний момент в Україні створено території пріоритетного розвитку у Донецькій, Луганській, Закарпатській, Чернігівській, Волинській, Житомирській областях, у містах Харкові і Шостці (Сумської області), а також в Автономній Республіці Крим; вони охоплюють майже 10% території держави.

 Удосконалення територіальної структури України певною мірою пов'язане із створенням територій пріоритетного розвитку. Слід використати особливості геополітичного положення України в цілому і її певних територій, зокрема тих, що мають вигідне економіко-географічне положення (транспортні вузли, регіони, де проходять міжнародні шляхи тощо). При цьому треба виходити із загальнодержавних інтересів, з позицій єдності і незалежності Української держави. Необхідною умовою для цього є те, щоб Україна, як молода держава, пройшла етап централізації і консолідації тих частин її території, які склалися внаслідок їх тривалого перебування у складі різних держав. Тому без удосконалення державного управління економічними реформами неможливе зміцнення територіальної єдності самої держави. Це повністю стосується формування територій пріоритетного розвитку. У найближчий час вони повинні охоплювати невеликі території. Прикордонні територіальні комплекси мають бути одним із конкретних шляхів інтеграції економіки України в світову.