Фактори впливу на попит інноваційної діяльності на підприємствах харчової промисловості
39

Розділ 3. Шляхи та напрямки підвищення попиту на інноваційну діяльність

 

3.1 Вибір стратегії інноваційної діяльності підприємства з метою підвищення попиту на інноваційну продукцію

 

 

Стратегія — це специфічний управлінський план дій, спрямова­них на досягнення встановлених цілей. Вона визначає, як організа­ція функціонуватиме та розвиватиметься, а також яких підприємни­цьких, конкурентних і функціональних заходів і дій буде вжито для того, щоб організація досягла бажаного стану.

Стратегія підприємства являє собою встановлений набір напрямків діяльності (цілей та способів їх досягнення) для забезпечення поновлюваної відмітності та прибутковості [29, c. 23].

Стратегія є однією із найскладніших економічних категорій, без вивчення якої неможливий науковий підхід до вирішення питання підвищення ефективності виробництва, підвищення матеріальної зацікавленості відповідальності трудових колективів у досягненні високих кінцевих результатів при найменших затратах.

Та сама мета може бути досягнута різними методами і способами. У зв’язку з цим виникає природне запитання: як визначена мета може бути практично реалізована і який спосіб її досягнення є найкращим. Намагаючись дати на нього відповідь, підприємець розробляє кілька різних варіантів стратегії і вибирає з-поміж них найбільш ефективний і придатний для власного бізнесу.

Зазначимо, що під стратегією прийнято розуміти комплексну програму дій (заходів), яка забезпечує здійснення місії (генеральної мети) підприємства і досягнення її множинних цілей. При цьому стратегія завжди є багато об’єктною. Зокрема, об’єктами стратегії можуть бути продукція, капітал, максимізація прибутку, поведінка на ринку, конкурентоспроможність, технологія та інші елементи ринкової системи господарювання [15, с. 20]

В залежності від частки на ринку використовують 6 типів інноваційної стратегії: традиційна; опортуністська; імітаційна; оборонна; залежна; наступальна.