Фактори впливу на попит інноваційної діяльності на підприємствах харчової промисловості
41

На цій стадії підприємство проведе підсумковий аналіз ефективності своєї діяльності за період появи на рику, і визначить економічний ефект від результатів своєї діяльності. Такий тип стратегії досить небезпечний і потребує великої уваги до дій фірм-конкурентів.

 

 3.2 Методи стимулювання інноваційної діяльності підприємства

 

Мотивація - це процес спонукування кожного співробітника і всіх членів його колективу до активної діяльності для задоволення своїх потреб і для досягнення цілей організації. Звідси випливають основні задачі мотивації:

-         формування в кожного співробітника розуміння сутності і значення мотивації в процесі праці;

-         навчання персоналу і керівного складу психологічним основам внутрішньофірмового спілкування;

-         формування в кожного керівника демократичних підходів до керування персоналом із використанням сучасних методів мотивації [9, с. 54].

Для рішення зазначених задач застосовуються різні методи мотивації.

Аналізуючи мотиваційний процес в досліджуваному підприємстві ТОВ «М’ясокомбінат» слід відмітити, що до недавнього часу в підприємстві існував традиційний і найбільш поширений метод «покарання і заохочення», так називана політика «батога і пряника». Цей метод використовувався для досягнення бажаних результатів і проіснував досить довго в умовах адміністративно-командної системи.

Такий метод був ефективний при повторюваних рутинних операціях, незначної змістовної частини роботи, а також в умовах бригадних і колективних підрядів, де діяли регламентовані надвишки й утримання.

Але у зв’язку з переходом до ринкових відносин, в даному товаристві виникла нагальна проблема переосмислення мотиваційної моделі. Таким чином, керівництво вирішило поступово відмовитися від традиційних методів, і почати впроваджувати більш прогресивні і ефективні методи, одним із яких на сьогодні став психологічний метод мотивації