Фактори впливу на попит інноваційної діяльності на підприємствах харчової промисловості
7

Розділ 1. Теоретичні основи факторів впливу на попит інноваційної діяльності

 

1.1 Сутність та зміст інноваційної діяльності

 

 

Всю сукупність процесів і явищ, що відбуваються на підприємствах різних галузей народного господарства, можна умовно поділити на дві групи — традиційні і інноваційні. Традиційні процеси і явища характеризують звичайне функціонування народного господарства, його галузей і підприємств, а інноваційні — розвиток останніх на якісно новому рівні.

Впродовж тривалого періоду, коли економіка функціонувала і розвивалась переважно за рахунок екстенсивних факторів (застосування постійно зростаючого обсягу суспільних ресурсів — персоналу, виробничих фондів), у виробництві домінували традиційні процеси і явища [8,c.63].

Оскільки екстенсивні фактори практично себе вичерпали або їх дія стала економічно невигідною, розвиток та інтенсифікація сучасного виробництва мають базуватися переважно на нових рішеннях у галузі технології, техніки, організаційних форм і економічних методів господарювання.

Опрацювання, прийняття і реалізація таких рішень складають зміст так званих інноваційних процесів.

Поняття нововведення означає прогресивне нововведення, задіяне в динаміці, що є новим для Організаційної системи, яка приймає і використовує її. Слова "інновація" і «нововведення" за змістом ідентичні, варіант англійського слова innovation - комплексний процес створення, поширення і використання нововведення, що сприяє розвитку і підвищенню ефективності роботи підприємницьких фірм.

Під інновацією розуміють об'єкт, впроваджений у виробництво в результаті проведеного наукового дослідження або зробленого відкриття, якісно відмінний від попереднього аналога.

Інновація - комплексний процес створення, поширення і використання нововведень для задоволення визначених потреб.