Вплив інноваційної діяльності на конкурентоспроможність підприємства
7

Розділ 1. Теоретичні засади інноваційної діяльності та її вплив на конкурентоспроможність підприємства

1.1 Загальна характеристика інноваційної діяльності підприємства

 

Однією з найактуальніших проблем вітчизняної економіки є підвищення конкурентоспроможності промисловості на основі її технологічного переоснащення й розвитку наукоємних галузей виробництва. Тому виникає гостра потреба в одержанні підприємствами доступу до передових технологій.

Водночас підвищення ступеня відкритості національної економіки поряд із посиленням інтеграційних процесів у світовій економіці супроводжується загостренням конкуренції, що зумовлює необхідність пошуку ефективних шляхів просування продукції вітчизняних товаровиробників на ринку, переважно інноваційної, оскільки традиційні її види здебільшого неконкурентоспроможні [2, с.6].

Інноваційна спрямованість економічного розвитку змінює його основу, що потребує високої концентрації матеріальних і фінансових ресурсів, а також підвищеної уваги до використання інтелектуальних ресурсів [1, с.23].

В сучасних умовах господарювання значною мірою зростає роль інноваційного бізнесу, який базується на основі кооперації наукових знань та технічного прогресу з одної сторони, та підприємницької діяльності, як такої – з іншої. Така тенденція зумовлює появу та створення якісно нових форм господарювання, одним з яких є інноваційне підприємництво.

Аналіз наукових праць [3, с.4] підтверджує актуальність і важливість дослідження згаданої проблеми і пошуку шляхів її розв’язання. Проблема економіки інноваційного типу привернула увагу дослідників на початку 1980-х років, коли стало очевидним, що діючі механізми «упровадження» результатів досліджень і розробок неефективні, інноваційна активність підприємств низька, а середній вік виробничого устаткування постійно збільшується.

Дану тему досліджували та аналізували такі економісти як В. І. Туташинський, О. Рожен, Д. Візенков, Р. О. Писаренко, А. А. Мазура, Л. А. Мусіна та ряд інших.