Загальна характеристика витратних методів оцінки та особливостей їх використання
3

Вступ

 

З переходом економіки на ринкові відносини став розвиватися і ринок нерухомості як складова і істотна частина загального ринку.

На сьогоднішній день питання оцінки нерухомості є актуальним,тому що нерухоме майно відіграє особливу роль в економічній та соціально-культурного життя будь-якого суспільства, виступаючи як найважливішого економічного ресурсу та граючи роль тієї просторового середовища, в якій здійснюється будь-яка людська діяльність.

Нерухомість – найважливіша із складових частин національного багатства всіх країн світу. Як би не був високий рівень індустріального та інтелектуального розвитку країни, земля скрізь становить вагому частину національного багатства, і в цілому на долю нерухомого майна приходиться понад 50% світового багатства.

Тому розвиток ринку нерухомості має дуже важливе значення як для юридичних, так і фізичних осіб, для пожвавлення інвестиційної діяльності, для задоволення потреб суспільства та суб'єктів господарювання в нерухомості, для розвитку іпотечного кредитування, а в кінцевому підсумку - для розвитку економіки.

Сучасний економічний розвиток свідчить про необхідність використання нових теоретичних підходів, прикладного інструментарію, які уможливлюють ефективне подолання складними соціально-економічними системами господарювання різних рівнів невизначеності динамічного ринкового середовища та дасть змогу своєчасно адаптуватися до нього.

Для ефективного функціонування і забезпечення конкуренто-спроможності підприємств та інших суб'єктів господарювання необхідно якісно розвивати матеріально-технічні, структурно-функціональні, соціально-трудові та інші елементи потенціалу. Це зумовлює виключну увагу керівників підприємницьких структур до ефективного управління технологічними й організаційними змінами, а особливо до алгоритмів визначення та використання їхніх потенційних соціально-економічних можливостей.