Загальна характеристика витратних методів оцінки та особливостей їх використання
9

- визначенні варіантів використання землі;

- реконструкції будівель;

- оцінки для цілей оподаткування;

- оцінки для страхування;

- оцінки наслідків стихійних лих;

- оцінки спеціальних будівель і споруд.

В умовах переходу до ринкових умов витратний метод є більш кращим у порівнянні з іншими, тому що для застосування інших методів потрібна велика ринкова інформація, яка через нерозвиненого ринку відсутня. Однак завжди слід пам'ятати, що витратне будівництво є лише базисом ринкової вартості і найчастіше буває або більшим, чи меншим її.

До недоліків витратного методу слід віднести наступне:

- не відображає вартості прогнозованих доходів, що є визначальним для нерухомості, що приносить дохід;

- великі труднощі і невизначеності з розрахунком зносу, особливо якщо будівлі більше 10 років.

 

 

1.2 Характеристика витратних методів оцінки нерухомості

 

 

При оцінці споруд майже завжди використовується витратний підхід. Витратний підхід бере до уваги повну вартість відтворення або заміщення, а також оцінку залишився, корисного терміну життя споруди і дає досить точні результати при визначенні вартості споруд.

Якщо споруда або передавальне пристрій входить до складу майнового комплексу, то, як правило, оцінювач при визначенні ринкової вартості використовує три підходи до оцінки (витратний, порівняльний і прибутковий).

Найбільш поширений метод оцінки споруд - це метод порівняльної одиниці. Метод порівняльної одиниці починається з визначення базової вартості будівництва 1 кв. метра або 1 куб. метра, взятого в якості орієнтира "типового" споруди. Потім вносяться різні поправки на особливості оцінюваного об'єкта. Обов'язково потрібно зробити поправку на відмінності між типовим об'єктом і оцінюваним об'єктом в частині особливостей конструкції і що застосовуються при будівництві матеріалів. Можуть також знадобитися поправки, що враховують відмінності в обладнанні, величині накладних витрат та інших елементів витрат.