Науково-технічний потенціал підприємства
11

Іншими словами, на державному рівні визначаються технологічні переваги, які повинні бути досягнуті, і стимулюється їх розвиток з тим, щоб потім переводити на нові технології все народне господарство.

Успіхи залежать від того, яке місце наука займає в суспільстві. Світовий досвід показує, що необхідною і достатньою умовою прогресу в розвитку науки і техніки є свобода творчості.

Досвід цих країн є дуже важливим для України, котра має величезні проблеми із залученням у виробництво нових технологій.

 

 

2. Загальна характеристика науково-технічного потенціалу підприємства та його складові

 

 

 

У наш час між сучасною наукою і виробництвом встановлюється і розвивається пряма, раніше практично відсутня кооперація. На її основі науковий продукт перетворюється в безпосередній виробничий ресурс.

Науково-технологічний потенціал підприємства являє собою сукупність наявних коштів і можливостей по впровадженню нової техніки, технологій, удосконалюванню предметів праці, форм і методів організації виробництва і праці з метою збільшення ефективності роботи підприємства.

Науково-технологічний потенціал включає:

- матеріально-технічну базу науки;

- наукові кадри;

- інформаційну складову;

- організаційно-управлінську структуру наукової сфери.

Першочергове значення для прискорення науково-технічної діяльності має впровадження передової техніки і технології, що дозволяє оперативно переходити на випуск нової продукції. Це актуально на сьогодні для усіх галузей народного господарства і, в тому числі, для меблевої промисловості.