Науково-технічний потенціал підприємства
5

1. Український та світовий досвід здійснення науково-технічної діяльності

 

 

Поступальний розвиток суспільного виробництва, його постій­не вдосконалення є фундаментальними закономірностями еконо­мічного життя людства. Він заснований на прогресі науки і техніки.

Наука — це особливий вид людської діяльності, спрямованої на виробництво нових знань про природу, суспільство та мислення. Під поняттям техніка розуміють сукупність засобів праці, що вико­ристовуються у виробничих цілях та для задоволення особистих потреб людини.

Нові знання матеріалізуються в нових засобах праці, задоволен­ня одних потреб породжує інші. З'являються нові ідеї та розробки, створюються досконаліші техніка, технологія і предмети спожи­вання. Вони зумовлюють і формують необхідні умови для подаль­ших кількісних та якісних зрушень у сфері наукових досліджень, технічних розробок виробництва та споживання. Така приблизно схема дії науково-технічного прогресу, що є безперервним про­цесом розвитку науки, техніки, технології, виробництва і спожи­вання,

Науково-технічна діяльність (НТД) здійснюється у двох формах: еволюційній та революційній.

Еволюційна форма НТД має місце, коли техніка і технологія, що застосовуються у виробництві, удосконалюються на основі вже ві­домих наукових знань. Прикладом цієї форми НТД є розвиток енер­гетичної техніки, заснованої на принципі використання кінетичної енергії пари — від простої парової машини до парогенераторів ве­личезної потужності.

Революційна форма НТД означає перехід до техніки і техно­логії, що побудовані на принципово нових наукових ідеях. Прикла­дом цієї форми є перехід від ручних знарядь праці до машинних, заміна енергії пари на електричну, застосування лазерної та інших сучасних технологій тощо.