Національна економіка: відповіді на запитання
7

На третьому (перехідному) етапі мають здійснюватися системні (структурні і функціональні) перетворення в економіці, екологізація суспільно-економічних відносин, технологічне оновлення виробництва. Слід остаточно подолати бідність як соціальне явище. Поступово наблизити витрати ресурсів на одиницю кінцевої продукції та якість життя народу до рівня розвинених європейських країн. Інтегральні показники якості життя та навколишнього природного середовища повинні бути  не менше 0,8.  Після закінчення цього етапу (остаточного наближення до сталого розвитку) Україна має розвиватися як повноправний член спільноти розвинених країн світу, що перейшли на засади сталого розвитку.

На різних етапах переходу до сталого розвитку усі дії із забезпечення виконання завдань повинні бути скоординовані і здійснюватись спільними зусиллями на державному, регіональному та місцевому рівнях.

Загальна стратегія і програми виконання її етапів повинні базуватися на еколого-ресурсних, економічних та соціальних складових розвитку, при відповідному інституційному забезпеченні.

39. Національні можливості забезпечення сталого розвитку в Україні

 Поклавши в основу подальшого розвитку країни добробут і безпеку людини, її прагнення жити і творити в гармонії з природою, взявши до уваги основні ідеї і принципи, задекларовані на конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку ( Ріо-де-Жанейро, 1992 р.), Україна започатковує процес змін, які за характером та обсягом експлуатації ресурсів, інвестиційною політикою, спрямуванням освіти та науково-технічного прогресу, захищеністю життєдіяльності нації відповідатимуть сьогоднішнім і майбутнім потребам, створять сприятливі умови для розвитку нації та збереження навколишнього природного середовища і природно-ресурсного потенціалу країни, тобто започатковує перехід на шлях сталого розвитку.