Гроші та кредит: відповіді на запитання
29

проблем платіжного балансу, які без реформування економіки знову нагромаджуватимуться і перетворюватимуться у додатковий тягар. Значною мірою завдяки співробітництву з МВФ наша країна спромоглася залучити значні кредитні ресурси Світового банку.

45. Світовий банк, його завдання, структура та діяльність в Україні

Світовий банк створено у 1944 році як Міжнародний банк реконструкції та розвитку у містечку Бреттон-Вудз(штат НьюХемшир, США) зібралися делегати від сорока чотирьох країн з метою визначити організаційну структуру післявоєнної міжнародної економіки і закласти підвалини Світового банку та Міжнародного валютного фонду.Мета якої - надавати допомогу у відбудові та розвитку країн-членів організації, спонукати розвиток продуктивних сил і ресурсів у менш розвинених країнах і тим самим сприяти підвищенню продуктивності, рівня життя і добробуту у цих країнах.

Світовий банк підтримує зусилля країн, спрямовані на інвестування у людські ресурси шляхом будівництва шкіл, оздоровчих центрів, постачання питної води та електроенергії, формування орієнтованих на розвиток урядів та захисту довкілля.

Світовий банк надає консультації, технічну допомогу і позики для впровадження конкретних проектів. Щорічно Банк надає своїм країнам-членам допомогу у сумі близький до $20 млрд. для фінансування десятків і сотень проектів.

Нині до його складу входять п'ять різних організацій, які разом утворюють Групу Світового банку:

Міжнародний банк реконструкції та розвитку - МБРР

Міжнародна асоціація розвитку — MAP

Міжнародна фінансова корпорація - МФК

Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій — БАТІ