Страховий ринок: відповіді на запитання
3

40. Поняття активного і пасивного перестрахування

Залежно від ролі цедента і перестрахувальника перестрахування підрозділяється на активне і пасивне. Активне перестрахування полягає в прийнятті ризиків для покриття або продажу страхових гарантій. Пасивне перестрахування - в передачі ризиків перестрахувальникам або придбанні страхових гарантій.

Численні взаємозв'язку, які проявляються на міжнародному перестрахувальному ринку, здійснюються за принципом «обміну інтересами», що означає врівноваженість операцій активного і пасивного перестрахування за даний проміжок часу. Іншими словами, «інтерес, переданих у перестрахування», який вимірюється величиною сплаченого перестрахового внеску, повинен бути приблизно дорівнює «інтересу, натомість отриманому», або величиною перестрахового внеску, отриманого за надані перестрахувальні гарантіі.

Ресіпросіті (взаємність) - вимога при розміщенні перестрахувальних договорів, при якому передавальний страховик зазвичай виходить з того, що проти пропонованого ним у перестрахування справи йому повинна бути надана адекватна взаємність - участь у зустрічних договори перестрахування.

Переданий перестраховий інтерес носить назву аліментів , а отриманий перестраховий внесок - контралімента . Принцип взаємного обміну інтересами в перестрахувальних відносинах означає, що аліменти, переданий даними перестрахувальником іншим контрагентам, повинен бути приблизно дорівнює отриманому контраліменту. Cтраховики, віддаючи частину ризиків зі свого портфеля в перестрахування,прагнуть отримати контралімент або зв'язати укладання договору пасивного перестрахування з укладенням договору активного перестрахування. Крім того, цедент прагне отримати вигідні для себе умови договору пасивного перестрахування, тобто отримати максимально можливе комісійну винагороду та участь в прибутках перестрахувальників.